jueves, 5 de febrero de 2015

El bestiar i la producció


 El bestiar boví (vedells, vaques, bous) es dedica a la producció de carn i llet. Les explotacions intensives de vaques de llet disposen de sales de munyir amb equips automàtics, corts d’alimentació amb subministrament semiautomàtic de pinso, i zones a l’aire lliure per fer exercici. En les explotacions extensives de vedells de carn, el bestiar pastura pels prats, però també els donen farratges o pinsos per accelerar el creixement.
El bestiar equí es cria principalment per a activitats de lleure (curses de cavalls, excursions) i, igual que el boví, antigament s’utilitzava com a força per arrossegar carros i estris per llaurar.

El bestiar oví (xais) i caprí (cabres) s’explota extensivament per produir llana i llet, o intensivament per produir carn.

El bestiar porcí es cria per produir carn en granges intensives on els animals són agrupats segons l’edat. El porc admet dietes molt variades, però interessa sobretot que rebi una bona alimentació inicial, amb pinso per formar els ossos i la musculatura, que esdevindrà la carn de consum. En canvi, pot rebre una alimentació menys bona, bàsicament farratge, cap al final del creixement, quan produeix el greix de la pell.

L’ aviram és el conjunt de totes les aus de corral, entre les quals destaquen gallines, pollastres, oques, ànecs, paons, galls dindi, etc. La cria intensiva es du a terme en granges especialitzades que alimenten les aus automàticament, i controlen el clima interior i la durada del dia amb il·luminació suplementària, per tal d’induir l’animal a menjar contínuament i accelerar el ritme de producció.
Resultado de imagen de L’ aviram
 • Els pollastres de carn (broiler) es crien en granges de milers d’individus en espais comuns sobre el terra fins que la majoria dels individus arriben al pes de sacrifici.
Resultado de imagen de Els pollastres
 • En les races productores d’ous, els pollets són separats per especialistes, en un procés anomenat sexatge, per tal de seleccionar només les gallines ponedores.

Els conills es crien per obtenir-ne carn en granges de cicle tancat. Com les aus, són molt sensibles i qualsevol causa d’estrès (sorolls, alteracions ambientals) pot disminuir el rendiment de l’explotació.

Resultado de imagen de El bestiar i la producció    Resultado de imagen de El bestiar i la producció

No hay comentarios:

Publicar un comentario